Колектив ДОІППО звертається до освітян, вчителів і батьків України!

Колектив Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти звертається до всіх освітян Дніпропетровщини, вчителів і батьків із закликом зупинити намагання департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації (за безпосереднім сприянням його директора Демчика Олександра Ігоревича) щодо злиття нашого інституту з Інститутом підприємництва «Стратегія» ( м. Жовті Води).

Цю ініціативу керівництво департаменту здійснює кулуарно, без обговорення з колективом і погодження з громадськістю. На сьогодні проект приєднання Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти до Інституту підприємництва «Стратегія» (м. Жовті Води) знаходиться на сайті Дніпропетровської обласної ради (http://oblrada.dp.ua/official-records/projects/dijalnis) і може бути винесений на сесію наприкінці вересня.

За цим проектом Інститут підприємництва «Стратегія» (м. Жовті Води) буде перейменовано у «Дніпропетровський навчально-науковий інститут післядипломної освіти», а Дніпропетровський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти реорганізовано шляхом приєднання до Інституту підприємництва «Стратегія», який лише змінює свою назву.

Таким чином, втрачається педагогічна складова роботи цього «новоутворення» і цей «новий інститут» буде займатися «післядипломною освітою» незрозуміло яких категорій освітян.

Інститут підприємництва «Стратегія» не має ніякого відношення до педагогічної діяльності, яка є вузькопрофільною спеціалізацією ДОІППО. Відповідно до ліцензійних документів він готує фахівців з економічної кібернетики, економіки підприємства, менеджменту організацій і адміністрування, інженерії програмного забезпечення, обліку й аудиту. Інститут підприємництва «Стратегія» є наполовину комерційним, у ньому навчаються студенти.

ДОІППО здійснює підвищення кваліфікації та перепідготовку педагогічних працівників у сфері післядипломної педагогічної освіти. Кожного року в нашому інституті різними формами курсової перепідготовки та вдосконалення педагогічної майстерності охоплені близько 15 тис. педагогів-практиків області.

У сферах діяльності цих двох закладів немає жодної точки перетину, відповідно, немає ніяких змістовних засад сумісної діяльності навіть на проектному рівні, не кажучи вже про організаційне злиття.

Подібні дії суперечать положенням нового Закону «Про вищу освіту» і нормам державних стандартів, за якими кожен громадянин України має право на якісну освіту, і здоровому глузду.

Окрім того, треба сказати, що наразі Інститут підприємництва «Стратегія» перебуває у стані занепаду, можливо, є помираючим освітнім закладом із неякісними освітніми послугами, постійним зниженням кількості абітурієнтів і проблемами у формуванні науково-викладацького складу, про що кожен бажаючий може довідатися з освітніх рейтингів і в мережі Інтернет. Проте приєднання і реорганізація нашого інституту будуть відбуватися комісією під керівництвом ректора Інституту підприємництва «Стратегія» Д.М. Ядранського.

Об’єднання ДОІППО з Інститутом підприємництва «Стратегія» фактично знищує ДОІППО як вищий навчальний заклад підвищення кваліфікації працівників освіти області, що прямо вплине на якість всієї системи середньої освіти регіону.

На сьогодні ДОІППО є основним центром з підвищення кваліфікації та перепідготовки працівників дошкільної освіти, вчителів, освітянських управлінців та низки інших категорій працівників освіти.

ДОІППО – єдиний в Україні серед навчальних закладів даного типу, здійснює підготовку працівників з корекційної педагогіки, маючи для даної спеціальності акредитацію та ліцензію. В Інституті склалася третя в Україні за потужністю (після Києва та Харкова) наукова школа з філософії освіти.

Впродовж останніх років ДОІППО визнавався Міністерством освіти і науки України та НАПН України лідером сучасної освіти.

Цього року Дніпропетровський обласний інститут педагогічної освіти святкує своє 75-річчя, і ми сподіваємося на продовження нашої плідної співпраці з педагогічною і батьківською громадськістю заради навчання дітей і виховання молодого покоління, яке є основою майбутніх позитивних перетворень в нашій державі.

Лише молоде покоління може розбудувати заможну і незалежну Україну!

І цього шансу нас усіх намагаються позбавити, використовуючи важкі часи і стан неоголошеної війни.

 

Тому просимо усіх небайдужих мешканців нашої області підтримати нас у боротьбі за якість освіти на Дніпропетровщині у публічному обговоренні цієї ініціативи департаменту освіти і науки на форумі Освітнього порталу Дніпропетровщини (http://dnepredu.com/), у вигляді запитів до обласної ради, а також в засобах масової інформації.

 

 

 

Колектив ДОІППО